Friday, November 9, 2012

Tak Terima £ dari Bank of Scotland

Kelmarin pagi turun England, dan hari ni masih di England. Meneman isteri tuan rumah menghantar ayahnya pulang ke rumah di York. Penat gak menjaga orang tua dalam kereta. Perjalanan sepatutnya 9 jam, tapi kami berhenti banyak kali sebab kaki pak cik tu dah kebas. Kalau kejang urat susah lak I nanti.

Semalam I jalan-jalan  turun ke town, masuk kedai Chocolate at 26, memang fofular di York. Memang hajat di hati nak beli fancy chocolate. Bila time nak bayar, cashier tak mau duit I. Mengapakah? Bau belacan ke duit I?

I tanya cashier lady tu, "why?"
"We don't accept note from Bank of Scotland. Do you have note from Bank of England?"
 
Dalam hati I, eh peliknya, currency kan sama je, £. Apa bezanya kalau duit tu Bank of Scotland yang keluarkan. Dalam purse I memang tak ada note dari Bank of England, coz I withdraw duit di Scotland. I pun bagi alasan, "I ll go get some cash from atm and I ll come back."

I letak balik kotak chocolate kat rak and chow dari kedai dan tak masuk lagi. Then cari atm and withdraw sikit je duit.

I tanya Pat, pehal diorang tak terima notes dari Bank of Scotland. Pat cakap setengah kedai je ngada-ngada. Tapi kebanyakan kedai terima je. Tapi notes dari Bank of England memang 100% diterima di Scotland.

Oooooo macam tu....

Salam,
xoxoxo

Tuesday, November 6, 2012

Berjimat Sambil Berdiet

Suddenly out of the blue I came out with this topic. Saja nak sharing makan berjimat sambil berdiet. Amalan makan budget ni bermula ketika di New Zealand. I makan sayur atau buah-buahan je. Daging memang jarang sangat, sebulan sekali lah kot. Sebabnya daging halal mahal.

Bukan sahaja menjimatkan, tetapi juga berkhasiat. Contohnya untuk sarapan, Salad Telur Rebus & Garam Masala. Diperlukan 3 biji telur, 2 biji tomato, separuh bell pepper dan garam masala yang digoreng dengan minyak zaitun.

Pengalaman tinggal dengan 'mat saleh' I banyak belajar dan mengamalkan makan salad. Nak buat teramatlah senang. Sediakan sayur-sayuran je. Seperti gambar di bawah, tomato, spring onion, timun dan bawang. Kemudian gaulkan dengan salad oil dan salad dressing. Ikut suka hati sendiri.
I pernah diajukan soalan yang agak kurang cerdik oleh seorang 'mat saleh'. Dia tanya I, salad ni makanan harian orang Melayu ke? I jawablah tidak. Tapi kami makan ulam, ala2 salad tapi takdelah semeriah salad. Dia cakap dia kagum tengok I pandai sediakan salad. Dalam hati I, apa ke bodohnyer dia ni, kan senang je nak buat salad. Tak perlu nak menumis, nak blender bawang chilli bagai semua. Ngok!

Gambar di atas satu lagi salad mudah dan ringkas yang I selalu makan sebelum tidur. Lettuce, sweet corn in cans, timun dan salad oil. I tak suka tidur dengan perut lapar. Kalau kat Malaysia sebelum tidur I bedal nasi lemak panas ataupun apa-apa makanan goreng-goreng dari kedai tom yam. Tapi kat sini tak ada kedai tom yam.
Tomato salad with parmesan grated cheese and salad oil.
Time balik Malaysia dulu memang berat I naik dekat 10kg dalam masa 3 bulan. Bila I datang sini, dalam masa tak sampai sebulan turun 8 kg. Makan makanan yang berkhasiat dan juga selalu melakukan aktiviti fizikal. Lagipun tak ada kereta, kayuh basikal je pergi kerja.

Kalau balik Malaysia nanti, tak ada maknanya nak makan salad lagi dah. Pagi-pagi I akan cari nasi kerabu, lepas tu tengah hari makan nasi putih ikan bakar kat Jalan Bellamy, dinner makan goreng-goreng kat kedai tom yam dan sebelum tidur bedal nasi lemak panas daun pisang.

Akhir kata, 'Malaysia has the best food in the world'.

Salam,
xoxoxo

Monday, November 5, 2012

Salji Turun Lagi

Salam,

Malam semalam dalam perjalanan pulang dari Inverness ke Gairloch, Salji turun buat kali kedua dalam minggu ini. Pagi ni sempat meluangkan masa di Bad Na Sgalag Trail selama 3 jam. Berikut ialah gambar-gambar from my short distance tramping this morning.

Ketika berada di puncak bukit, hujan batu turun atau dalam english 'hail stone'. Sakit muka I dibuatnya, rasa macam kena lastik dengan batu-batu kecil.
Telinga I pun kesakitan kerana terlalu sejuk dek angin kencang.



Kepingan ais di atas permukaan lopak air.

Salam hujung minggu,
xoxoxo

Friday, November 2, 2012

Splendor Of Ended Day

Assalamualaikum & hello,

Few days ago weather was bad here due to Sandy hurricane in US East Coast. In the North West Coast of Scotland did not get the hurricane, but we just got the tail of it. Strong wind and rains continuously for several days. Nothing serious happen. 

After few days with bad weather, yesterday the sky was clear from morning till evening. When I was cycle back home around 6.00pm, the sun had started to set. 

Gairloch view point is the best place to see the sunset. A few man with their professional camera was there before me. Everybody was quiet, the situation was calm and peaceful.

Here are some of the photos I managed to capture yesterday.




The view of Gairloch Beach.
Beautiful!

Salam,
xoxoxo


Thursday, November 1, 2012

Hiking Beinn Eighe Range, Scotland

Salam,

I'm still feeling tired this morning from last night work. I was required to dress up in a Halloween costume to work last night. Tak kose!

Hari ni I kongsikan beberapa gambar hiking. Tak celoteh panjang hari ni.
Pernah tonton filem 'Stardust'? a british fantasy film. That film was shooting around here in Wester Ross, the scene of hot air balloon. To be specific around the Beinn Eighe Range, Kinlochewe.
Due to my noon shift, I just hike the Beinn Eighe trail, which took about 3 hours return only. The Beinn Eighe peak will take longer.

Tasik di puncak bukit.


Reaching the trail peak, 600meter, tak tinggi sangat pun. Tinggi sikit je dari Bukit Broga. Pemandangan dari puncak cantik. Sudah kelihatan daun-daun pokok yang bertukar warna dan menunggu masa untuk luruh.
Colours of Autumn.
Thank you for reading.
xoxoxo