Friday, April 5, 2013

CLEAN EATING - Watch What You Eat

Assalamualaikum & hello,

Sekarang ni I mengamalkan CLEAN EATING. Menu untuk clean eating ni memang nampak membosankan tapi sangat bagus untuk kesihatan badan anda terutama mereka yang nak mengurangkan berat badan.

Through my observation among my friends in Malaysia, none of them practice CLEAN EATING. Cabaran besar tu nak mengamalkan CLEAN EATING di Malaysia. Lambaian mamak siang & malam; sana sini makanan sedap2.

My opinion, tidak ada apa yang susah untuk mengamalkan sesuatu. Kuncinya ialah MOTIVASI. What motivate me to practice CLEAN EATING? Untuk mendapatkan LEAN BODY & juga mencegah dari penyakit dan segala pelbagai masalah kesihatan.

This pic from Google search.
Apa itu CLEAN EATING? Makanan yang tak diproses, fresh seperti sayur-sayuran & buah-buahan.

Di Malaysia memang banyak la sangat apa jua masakan menggunakan minyak. One of my friend nak diet, tapi selalu mengadu dah diet tapi susah jugak nak turunkan berat badan. Silapnya? Tidak semestinya kita makan ciput boleh loose weight, it depends what we eat. Contoh, nak diet tapi makan nasi goreng separuh cawan je. Tetap tak menjadi sebab nasi goreng di goreng, tambahan menggunakan minyak kelapa sawit. Kalau nak goreng-goreng, gunalah minyak zaitun.


This pic from Google search too, sebagai inspirasi.

Lagi satu yang kurang sangat dilakukan oleh mereka yg nak menurunkan berat badan ialah senaman. Tidak ada masa selalu menjadi alasan. Oleh sebab banyaknyer golongan yg malas nak bersenam ni, maka wujudlah pelbagai product untuk menurunkan berat badan atau dikenali sebagai FAD DIET. Sangat tidak bagus uolllsss. FAD DIET tidak kekal lama. Nanti kita cerita panjang pasal FAD DIET. 

Secara kesimpulannya, WATCH WHAT YOU EAT, CLEAN EATING & EXERCISE adalah kunci untuk mendapatkan badan yang sihat & cantik. 

Jom tengok menu  makan malam I malam tadi. Simple je.

I knowwww.... I knowwww, banyak yang tak biasa dengan makanan macam ni. Orang yang mengamalkan makan mcm ni juga diklasifikasikan orang yg  membosankan. Tapi kalau I balik Malaysia, I melantak tak hengat gak. Balas dendam.

So, selagi ada kat sini I ambil peluang untuk mengamalkan makanan sihat. 


6 comments:

❀aRaBeLLa❀ said...

Hi pinkdiary,
I baru balik nz selama 3 bulan kat sana..i turun 10 kilo! Hahaha..memang boleh diet kat sana..makan pon benda2 yang menyihatkan..looking forward to coming back at the end of month.InsyaAllah.. :)

m.u.l.a.n said...

tqs for sharing... i ni hangat2 ta** ayam je.. ouucchh...

Pink Diary said...

sis arabella buat working holiday ka kat sini. mmg turun kannnn berat sbb xda apa mknan bes bes pon sini.

xpe sis mulan, kayuh pelan2 utk cuba mendpt bentuk badan idaman

❀aRaBeLLa❀ said...

Dtg cuba nasib cari keje..gamble mcm u..hehe..Insyallah kali ni datang nak apply utk work visa sbb my employer nak sponsor .Kalau ada rezeki.

Pink Diary said...

Yess go girl. boleh tambahkan bilangan melayu kat sini

❀aRaBeLLa❀ said...

Hehe thanks..u kat sana but whv ke? Tempat saya lansung tak de melayu..T__T