Tuesday, April 9, 2013

Kari Ubi Kentang ABC


Pepatah omputeh ada menyebut 'easy as ABC', begitulah perumpamaannya dengan cara nak buat Kari Ubi Kentang. Senang beb. 

Ada satu hari I met with a Malaysian girl yang buat working holiday kat sini. So we alls pon make friends and meet up for the 2nd time. Masa jumpa 2nd time tu dia tanya I, u pandai  masak tak? I cakap OK OK la. 

Amoi tu menyatakan hasratnya nak masak Malaysian food untuk flatmate dia yang datang dari pelbagai negara. Apa lagi, I cakap JOM! I bawak you satu kedai ni dia jual paste macam2 utk masakan Malaysia. You boleh buat beef rendang, chicken curry, nasi lemak, mee goreng, nasi goreng dan macam-macam lagi.

Amoi dengar je, terus dia mengeluh, I tak pernah masak itu, susah lah. Dia nak masak udang dengan tomato sos, macam kawan dia buat. No no I said. Tu omputeh dah tau, depa dah biasa lahhh, nothing special about it, kene gelak je nanti dgn mat saleh, tak AUTHENTIC langsung.

I nak introduced you cara nak masak our AUTHENTIC food dengan cara senang. Lepas dah explain & tunjuk cara penyediaan baru la amoi cakap, eh senang aja la. Tau pun.

Di luar packet tulis Malaysian Traditional, Chicken Curry. Ni la curry yang ala ala kenduri khawin. Memandangkan ayam halal kat sini mahal, so I guna ubi kentang & tomato jelah. Sekadar nak melepaskan rindu makan kari melayu.

Tumis bawang, then masuk paste, masuk kan sedikit air, santan, ubi, tomato.... tadaaa. Dah ready nak makan.

Kenalkan Malaysia pada dunia melalui makanan kita yang sangat AUTHENTIC. Ni balik-balik Thai food je berlambak kat oversea.

No comments: